Kakaós csiga
A kakaós csiga megunhatatlan finomság. A családom nagyon szereti. Sok receptet készített már, volt olyan amely hajtogatott vajas tésztával készült, sőt olyan is, amelyiket úgy kellett elkészíteni, hogy a tepsiben nyakon kellett locsolni tejjel a csigákat, hogy sütés közben ne száradjanak ki. De mind közül a nagy kedvenc, a szuper favorit, mégis csak Limara ( http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html ) kelt kakaós csiga receptje lett, amely igazán finom, nem szárad ki, puha és mégis nagyon élvezhető, mikor le lehet tekerni a rétegeket.
Anyukám felhívott ma, hogy elkészíti a csigát, mert múltkor mikor Nála voltunk, és megsütöttem imádta enni. Amint telefonált, kipattantak a szemeim, és beugrottam a konyhába, hogy elkészítsem a lányoknak vacsira. Nagy sikere volt ismét, és nem győzök hálálkodni Marcsinak, hogy ilyen recepteket oszt meg Velünk.
A recept a következő, bár Limara oldalán is megtalálható:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 evőkanál tejpor (elhagyható)
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- kb. 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 evőkanál tejpor (elhagyható)
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- kb. 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 5 dkg vaj
- cukrozatlan kakaópor
- porcukor
- cukrozatlan kakaópor
- porcukor
Én úgy szoktam elkészíteni, hogy felmelegítem a tejet a vajjal, míg a tej felmelegszik, a vaj benne elolvad. Kimérem a hozzávalókat, és összedolgozom. Megvallom őszintén én nem szeretek fél tojást használni, úgy mint 1 tojás és 1 tojás fehérje, túl spórolós vagyok, így ha nagy a tojás, akkor egyet, ha kisebb akkor kettőt teszek a tésztába. Hagyom meleg helyen megkelni, úgy kb. fél óra, majd nyújtom, kenem felvágom, és mivel a lányok azt szeretik ha puha és nagy a csiga, ezért közel teszem őket a tepsin. Előmelegített sütőben sütöm. Én nem kenem le a tetejét, mert már rájöttem, hogy ha nem teszek rá semmit, akkor szebben megnő a tészta, mivel nem fogja semmi vissza a növekedését.
Hagyom a tepsin kihűlni és mi vaníliás porcukorral fogyasztjuk kakaóval.
Egészségetekre!
Üdv.: Szerk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése