2012. november 26., hétfő

Kakaós csiga



A kakaós csiga megunhatatlan finomság. A családom nagyon szereti. Sok receptet készített már, volt olyan amely hajtogatott vajas tésztával készült, sőt olyan is, amelyiket úgy kellett elkészíteni, hogy a tepsiben nyakon kellett locsolni tejjel a csigákat, hogy sütés közben ne száradjanak ki. De mind közül a  nagy kedvenc, a szuper favorit, mégis csak Limara ( http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html ) kelt kakaós csiga receptje lett, amely igazán finom, nem szárad ki, puha és mégis nagyon élvezhető, mikor le lehet tekerni a rétegeket. 
Anyukám felhívott ma, hogy elkészíti a csigát, mert múltkor mikor Nála voltunk, és megsütöttem imádta enni. Amint telefonált, kipattantak a szemeim, és beugrottam a konyhába, hogy elkészítsem a lányoknak vacsira. Nagy sikere volt ismét, és nem győzök hálálkodni Marcsinak, hogy ilyen recepteket oszt meg Velünk. 

A recept a következő, bár Limara oldalán is megtalálható:

Hozzávalók:
       
  -  50 dkg finomliszt
  -  csipet só
  -  1 evőkanál tejpor (elhagyható)
  -  3 evőkanál cukor
  -  1 egész tojás
  -  1 tojás sárgája
  -  kb. 2,5 dl tej
  - 2 dkg élesztő
   - 8 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

 - 5 dkg vaj
 - cukrozatlan kakaópor
 -  porcukor

Én úgy szoktam elkészíteni, hogy felmelegítem a tejet a vajjal, míg a tej felmelegszik, a vaj benne elolvad. Kimérem a hozzávalókat, és összedolgozom. Megvallom őszintén én nem szeretek fél tojást használni, úgy mint 1 tojás és 1 tojás fehérje, túl spórolós vagyok, így ha nagy a tojás, akkor egyet, ha kisebb akkor kettőt teszek a tésztába. Hagyom meleg helyen megkelni, úgy kb. fél óra, majd nyújtom, kenem felvágom, és mivel a lányok azt szeretik ha puha és nagy a csiga, ezért közel teszem őket a tepsin. Előmelegített sütőben sütöm. Én nem kenem le a tetejét, mert már rájöttem, hogy ha nem teszek rá semmit, akkor szebben megnő a tészta, mivel nem fogja semmi vissza a növekedését. 
Hagyom a tepsin kihűlni és mi vaníliás porcukorral fogyasztjuk kakaóval. 

Egészségetekre!

Üdv.: Szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése