2012. december 14., péntek

Vajas keksz Luca napra


Úgy gondoltam szakítunk a hagyományokkal, mindig valami kézműves dologgal rukkoltunk ki eddig, pl. gyöngy nyaklánc, hajtogatott dobozkák stb. Most én sütöttem a gyerekeknek egy kis különlegességet. Mégpedig vajas kekszet, ami nagyon sokáig megtartja a frissességét, ha megfelelőképpen zárt dobozkában tároljuk. Hogy különleges is legyen ne csak finom az ízeken variáltam. Lett vaníliás, levendulás, tejszínes mogyorós és rumos. A receptem rém egyszerű és iszonyat gyorsan kész, és sok lesz belőle.

Keksz:

- 50 dkg süteményliszt 
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 db tojás nagy méretű
- 6 g azaz fél tasak sütőpor

Levendulás: az alaprecepthez levendula szirupot főztem, 200 ml cukor, 200 ml víz, 2 evőkanál levendula virág. Összeforraltam és lehűtöttem. Ebből 2 evőkanállal tettem a fél adag tésztához.

Vaníliás: 1 db vaníliarúd kikapart magjait tettem fél adag tésztához.

Piros: Sima keksz alap és fél gramm piros étel színezék a fél adag tésztához, meg kell hogy mondjam ez fogyott el legelőször. 

Rumos: fél adag tésztához pár csepp rum aroma.

Tejszínes mogyorós: fél adag tésztához pár csepp mogyorós aroma.

Nagyon gyorsan kisül vigyázzunk vele nézegetni kell, ha már kicsit piroskás az alja kész. Kihűtöttem és ezt a sok mennyiséget 4 10 dekás csokiba mártogattam úgy, hogy csokinként 2 evőkanál olajat tettem hozzá, majd vízgőz felett felolvasztottam. Takarékra vettem alatta a lángot, hogy míg mártogatok, nem keményedjen vissza a csoki. Jártam már így. 

Gyors, és nagyon nagyon változatosan variálható kekszféle, a megszokott háztartási keksz helyett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése