Sziasztok, ma egy csavart fahéjas, vanília pudingos kardamomos sütit készítettem.
Hozzávalók :
-150 g lievito madre vagy más néven édes kovász
-2,5 dl langyos tej
-1 tojás és 1 tojás sárgája
-100 g cukor
-100 g olvasztott vaj
-500 g liszt(én Megmentőt használtam KBL 120)
-1 tk. só
Cukrot, tojást és tojás sárgáját a vajjal és a kovásszal habverővel szép simára keverjük, majd rászitáljuk a lisztet. Lassú fokozaton géppel vagy kézzel kidagasztjuk. Úgy járunk el, mint a kenyérnél a sót ez után tesszük a tésztába. Áttesszük egy kiolajozott tálba letakarva hogy ne száradjon a teteje, 1 órát békén hagyjuk pulton. Egyszer hajtottam meg majd megint pihent 1 órát.
Kinyújtottam, majd a felületét megkentem olvasztott vajjal. Szórtam rá bőven fahéjat és rászitáltam a porcukrot. Pizza vágóval csíkokat vágtam, majd csavarva feltekertem. A közepébe pici mélyedést alakítottam ki a kezemmel úgy, hogy széthúztam. A közepébe belekanalaztam egy sűrűre főzött vaníliás pudingot(2 dl tej 1 csomag vaníliás puding 2 kiskanál cukor és csipet kardamom), erre tettem a saját fagyasztott bogyós gyümölcsömet, majd a tésztát ráhúztam a tetejére át a csiga felett. Erre azért van szükség tapasztalatom szerint, hogy egybe tartsa a tésztát. Pulton pihent 1,5 órát. Ha nem aznap akarnád megsütni, akkor fóliázd le a tepsit és tedd a hűtőbe. A tetejére tojásfehérjét kentem ami kimaradt a receptől. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc, nálam 40 percig sültek alsó felső sütéssel.
Fruzsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése