#kovászmentés
Sziasztok! Tegnap hoztam egy kovászmentős posztot, hogy ne pazaroljunk élelmiszert, ráadásul olyan élelmiszert ami kincs. Sokan sajnos nem tudnak kovászt nevelni, mi meg "nem én" kidobáljuk.
Szóval mentsünk kovászt.
Kovászos granola
Ez egy olyan különleges ízű csemege amit nem eszik az ember minden nap, sőt én nem is találkoztam eddig vele forgalomba.
Ehetünk belőle reggel, vacsira, uzsira vagy csak önmagában nasinak.
Mivel Te magad tudod beállítani az édes arányát illetve tele van csonthéjasokkal és különböző magvakkal, így simán beilleszthető a diétába is. Az ízét nem is tudom hogy hogy lehetne leírni. Enyhén savas-citromos a kovásztól, de a méz ellensúlyozza. Ez egy ropogós reggeli betét.
Hozzávalók :
(Én egyből duplát készítettem mert imádjuk)
- 100 g aprószemű zab
- 50 g fehér szezámmag
- 50 g fekete szezámmag
- 100 g mindenféle csonthéjas (pl dió, mandula, mogyoró, pisztácia)
- 50 g bármilyen aszalt gyümölcs
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál almás fűszerkeverék
- csipet só
- 20 g méz
- 50 g kovász
- 10 g kókuszolaj felolvasztva
Elkészítés:
A kovászt, az olajat a mézet habverővel összekeverjük. Ebbe szórunk mindent és jól átmozgatjuk. Egy sütőpapíros tepsire oszlatjuk majd 160 fokra előmelegített sütőben szárítjuk. Sütő függő én most nem az időt néztem, hanem a színét. Figyelek rá, mert meg tud égni.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihülni, majd összetörjük kisebb darabokra. Ezután keverjük bele az aszalványokat.
Üvegben korlátlan ideig tárolható.
Fruzsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése