Malátás kovászos félbarna kenyér
Kenyér receptje:
380 g víz
550 g Megmentő királybúza liszt
1 teáskanál maláta szirup (organic barley malt syrup)
200 g teljes kiőrlésű kék búzalisztből készült kovász
18 g parajdi só
A kenyér 275 fokon sült fedő alatt, vas lábosban. A kovász teljes kiőrlésű kék búzalisztből lett indítva 20% anyakovász, 100% víz, 100% liszt arányában.
A kenyér egy nagyon puha bélzetű, hamu szürke kenyér lett. Szép rugalmas, szaftos és kellemesen édeskés íz világot hozott magával.
Szokásos módon készült, mint a kovászos kenyerek. Csak kézzel dolgoztam. A cél az volt, hogy a levegőben lévő kis baktériumok illetve a kezem találkozása megfelelő hátteret biztosítson a kenyér fejlődéséhez. Mivel a kovász egy élő anyag, így én is nagyon odafigyelek a megfelelő etetési arányokra/időkre. Az anyakovászom egy 10 éve indított tk. kovász, amit mára csak tk. kék búzaliszttel tartom életben. Kellőképpen gyümölcsös, szépen habzó alapkovász. A kovász a kenyér lelke, így maga a csoda is. Megízesíti a mindennapjainkat és egészséges ételt biztosít a családomnak. A savas kémhatásának köszönhetően megvédi a penészesedéstől.
A kenyér tésztát egyszer lamináltam, kétszer hajtogattam és pulton pihent 6 órát. A konyha hőfoka 24-25 fok között mozgott. Összességében nagyon meg vagyok elégedve a kenyér állagával és a liszt fantasztikus minőségével. Malátát most próbáltam először kenyérhez rakni, de a benne lévő természetes cukrok nagyon jó hatás fokkal bírtak a kenyér foszlósságára. Mivel természetes cukor, így a kovász élő organikumai szeretettel fogadták és jóval előbb keltnek találtam bevetés előtt.
A Facebook elérhetőségem a következő: https://www.facebook.com/fruzsina.szemes
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése