Egy bajom van a gyorsan bővülő nettel. El is mondom, hogy mi az. Nagyon sok információt találunk, ezer féle recepttel. Ezzel csak az a baj, hogy vagy jó a receptet, akkor persze szerencsénk van, vagy megy a tyúkoknak.
Én inkább elkészítettem a saját foszlós hatos fonatú kovászos kalácsom.
Próbáltam az évek alatt több verziót is amibe tejet vagy vajat, vagy tejszínt kell tenni, de nekem a régi bevált receptem a tuti. Nem fog túlkelni és nagyon finom kis foszlós lesz.
Hozzávalók :
- 417 gramm Bánkuti világos 100-as örlésű liszt. Nagyon jól működik süteményekhez illetve kenyerekhez is.
- 5 dkg porcukor (jobban feloldódik mint a kristálycukor)
- 168 gramm kovász ami 100 % hidratáltságú
- 1 db m-es tojás 🥚
- 3 evőkanál olaj, ne olívaolaj legyen, mert az nagyon el fogja vinni az ízét
- 117 gramm langyos víz
-1 teáskanál Parajdi só
Tetejére :
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés. Mérjünk mindent egy tálba, kivéve az olajat és a sót. Dolgozhatunk kézzel is de ezt a tésztát a gép nagyon szépen ki tudja dolgozni. Miután ösdzeállt a tésztám, hozzá kell tenni az olajat majd ha felvette akkor a sót is.
A só íz fokozóként szolgál, azaz felerősíti az édes ízt, illetve megköti a folyadékot.
Kb. 1 órát pulton 21 fokban pihentetjük. Ha melegebb van akkor egyértelműen rövidebb ez az idő. Kicsit átmozgatjuk a tésztát, párszor szirom hajtás végeztem rajta, majd megint pihent 1 órát. Utána osztottam a tésztám 6 részre, és nem gombócoltam, hanem egyből kis rudakat formáztam és egy tiszta konyharuhával letakarva pihentettem 20 percig.
Kisodortam a kalács szálakat, majd hatos fonásban elkészítettem a kalácsot. Lemezre tettem és egy zacskóval letakarva kb 40-50 percig hagytam kelni. Akkor jó, ha picit az ujjammal megnyomom a tésztám felületét és nagyon lassan kezd csak visszajönni de nem jön vissza teljesen.
Ha ezt így látom, akkor kapcsolom be a sütőm 200 fokra alsó felső sütéssel.
Lekenem a kalácsot, és ha elérte a 200 fokot a sütő, akkor mégegyszer lekenem. Utána mehet a sütőbe kb 25 percig.
Arra figyelj, hogy próbáld úgy lekenni a tésztát, hogy csak a szálakat kend, közte ne, mert akkor nem emelkedni fog, hanem repedni.
Fruzsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése