2022. február 9., szerda

Foszlós kalács kovásszal

 Egy bajom van a gyorsan bővülő nettel. El is mondom, hogy mi az. Nagyon sok információt találunk, ezer féle recepttel. Ezzel csak az a baj, hogy vagy jó a receptet, akkor persze szerencsénk van, vagy megy a tyúkoknak.

Én inkább elkészítettem a saját foszlós hatos fonatú kovászos kalácsom.

Próbáltam az évek alatt több verziót is amibe tejet vagy vajat, vagy tejszínt kell tenni, de nekem a régi bevált receptem a tuti. Nem fog túlkelni és nagyon finom kis foszlós lesz.



Hozzávalók :

- 417 gramm Bánkuti világos 100-as örlésű liszt. Nagyon jól működik süteményekhez illetve kenyerekhez is.

- 5 dkg porcukor (jobban feloldódik mint a kristálycukor) 

- 168 gramm kovász ami 100 % hidratáltságú

- 1 db m-es tojás 🥚 

- 3 evőkanál olaj, ne olívaolaj legyen, mert az nagyon el fogja vinni az ízét

- 117 gramm langyos víz

-1 teáskanál Parajdi só

Tetejére :

- 1 tojás sárgája 

- 1 evőkanál tej



Elkészítés. Mérjünk mindent egy tálba, kivéve az olajat és a sót. Dolgozhatunk kézzel is de ezt a tésztát a gép nagyon szépen ki tudja dolgozni. Miután ösdzeállt a tésztám, hozzá kell tenni az olajat majd ha felvette akkor a sót is. 

A só íz fokozóként szolgál, azaz felerősíti az édes ízt, illetve megköti a folyadékot. 


Kb. 1 órát pulton 21 fokban pihentetjük. Ha melegebb van akkor egyértelműen rövidebb ez az idő. Kicsit átmozgatjuk a tésztát, párszor szirom hajtás végeztem rajta, majd megint pihent 1 órát. Utána osztottam a tésztám 6 részre, és nem gombócoltam, hanem egyből kis rudakat formáztam és egy tiszta konyharuhával letakarva pihentettem 20 percig. 

Kisodortam a kalács szálakat, majd hatos fonásban elkészítettem a kalácsot. Lemezre tettem és egy zacskóval letakarva kb 40-50 percig hagytam kelni. Akkor jó, ha picit az ujjammal megnyomom a tésztám felületét és nagyon lassan kezd csak visszajönni de nem jön vissza teljesen. 

Ha ezt így látom, akkor kapcsolom be a sütőm 200 fokra alsó felső sütéssel. 


Lekenem a kalácsot, és ha elérte a 200 fokot a sütő, akkor mégegyszer lekenem. Utána mehet a sütőbe kb 25 percig. 

Arra figyelj, hogy próbáld úgy lekenni a tésztát, hogy csak a szálakat kend, közte ne, mert akkor nem emelkedni fog, hanem repedni. 


Fruzsi 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése